Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakran ismételt kérdések

Mit érdemes tudni a led izzókról?

Mára a hagyományos fényforrások ideje lejárt. Sok energiát fogyasztanak, nem kímélik a pénztárcát. Az emberek egyre jobban keresik az olcsóbb alternatív megoldásokat, amivel energiát és pénzt takaríthatnak meg. A led fényforrások élettartama többszöröse a hagyományos izzókénál, ezáltal kevesebbszer kell cserélni őket. Míg egy hagyományos izzó nagyjából 1000 órás élettartammal bír, addig egy LED izzó 20000 órát is működőképes. A 2-5 év termékgarancia mellé 20.000 és 50.000 közötti garantált üzemóra párosulErős a fényük, biztonságosak, és határozottan takarékosak, ezért rengetegen döntenek mellettük. Azonban fontos emlékeztetnünk rá, hogy amikor LED izzót választ, akkor számos dologra oda kell figyelni. Minden egyes termék design-ja más és más. Különböző használatra alkalmasak. Minél több funkcióval rendelkezik egy termék, természetesen annál többe kerül. Mérlegeljük, hogy hova, milyen típust teszünk. A fogyóeszköznek tekinthető hagyományos izzóval ellentétben a LED beruházásnak tekinthető, az üzemeltetés során a nagyobb ráfordított összeg többszörösen meg fog tudni térülni.  A villanyszámla összege is jelentősen csökkenhet a jobb hatásfok és az irányított fény miatt, akár 90%-kal is.

 

A hagyományos izzó külső mellett léteznek már úgynevezett filament izzók. Ezek a design izzók akár lámpabura nélkül is megállják a helyüket, lakásunk dekorációjára is szolgálnak, melyek széles formavilággal rendelkeznek. Számos kényelmi funkciót betöltve a dimmelhető –fényerő szabályozható termékek mellett megjelentek a piacon a távirányítható színes lámpák, a beépített alkonyat érzékelővel ellátott és az „okos” smart izzók is.

 

 

Nézzük, hogy mi micsoda:

Watt (W) – ezt mindannyian ismerjük, nem csak a fizika óráról, hanem a villanyszámláról is, ez a felhasznált energia mennyiségét jelöli. Tehát egy 60 wattos izzó sokkal többet fogyaszt, mint egy 15 wattos. Minél nagyobb ez a szám, annál több a fogyasztásunk.

Lumen (Lm) – az izzó fényerejét mérik ezzel, hogy mennyire erősen világít. Minél magasabb a lumen érték, annál nagyobb a fényerő, amit érzékelünk. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor mondhatjuk, hogy míg korábban a watt számot néztük, ha meg akartuk állapítani egy izzó erősségét, mostantól viszont a lument kell.

Kelvin (K) – a lámpa fényének a színhőmérsékletét mutatja meg, azaz, hogy meleg vagy hideg, sárgás vagy kékes. Megkülönböztetünk 3 alaptípusú színhőmérsékletet:

 • Meleg fehér (2 700 - 3 500 K)
 • Nappali fehér (semleges) (4 000 - 6 000K)
 • Hideg fehér (6 000 - 9 000 K)  

 

A három alaptípusú fény használata a mindennapokban

Az egyes színek más és más hatással vannak ránk. Bizonyos színek nyugtatnak, míg mások ingerelnek. Ezért nagyon fontos  vásárláskor jól és helyesen kiválasztani a számunkra megfelelő színhőmérsékletet.

Általánosságban érvényes:

Meleg fehér alkalmas lehet a hálószobába, nappaliba vagy a gyerekszobába. Kellemesen hat ránk - kényelem és meghitt otthon hangulatát idézi.

Nappali fehér hasonlít a valós nappali kinti fényre, amely nem fárasztja a szemet, nem álmosodunk el és ezért alkalmas a munkavégzéshez vagy más aktív tevékenységhez. Alkalmazhatjuk konyhában, dolgozószobában, fürdőszobában, előszobában vagy olyan helyeken, ahol kevés a természetes nappali fény.

Hideg fehér az iparban alkalmazzák elsősorban, ipari létesítmények vagy orvosi berendezések fényforrásainál. A fényük egészen kékes árnyalatú nem természetes, szinte vakítóan fehér, hideg hatású.

A fent említettek nem szabályok. Mindenki saját igényének megfelelően választhatja ki a magának megfelelőt.

Leggyakrabban használt izzó típusok:

 

LEDES FÉNYFORRÁSOK

A LED előnyei
A LED-ről sokféleképpen beszélhetünk. Említhetjük, mint innováció, hiszen rengeteg alternatív megoldást kínál az élet különböző területein az ipartól a hétköznapjainkig. Az egyik kedvenc meghatározásunk azonban egy videóhoz kötődik, ahol is egy amerikai ember egyszerűen azt mondta. A 21. századra megszületett a világításunk. Erre, elsőre mindenki nyilván mosolyog egyet, hiszen már nagyapáink is használták az izzókat. Az úri ember azonban véleményünk szerint helyesen azt mondja, az egy kis fűtőtest volt, ami első sorban hőt termelt és csak a mellékterméke volt neki a fény. Gondoljunk csak bele. Ki az, aki mondjuk öt perc világítás után kezébe fogott volna egy hagyományos izzót? A számok magukért beszélnek, nem is beszélve a színhőmérsékleti lehetőségekről.

A LED-nek elsődleges funkciója a fény leadása és pont fordítva a LED esetében a hő a melléktermék, nem pedig a fény.

Pár igen fontos előny a 21 sz. világításáról, a LED-ről: Energiatakarékos működés:

Egyes termékek esetében akár 90% feletti is lehet az energia-megtakarítás, pl. a spotok esetében.

 • Nagy fényhasznosítás:
  A hagyományos izzó az energia nagy részét nem világításra, hanem melegítésre „használja”, így fényhasznosításuk alacsony, 8-14 lm/W, a LED izzóé 80-100 lm/W, de az igazán modern LED-ek már a 100 lm/W értéket is meghaladják.
 • Alacsony hőtermelés:
  A LED működése közben nem sugároz hőt Ez számtalan esetben egy olyan megoldás, amit eddig tökéletesen nem tudtak megoldani. Jól alkalmazható olyan helyeken (pl.: Ipar ahol eddig a nagy hő miatt nem tudtak megoldást találni) Megoldást jelenthet múzeumokban, vitrinekben stb.
 • Hosszú élettartam:
  LED-es fényforrások - típusától függően 20.000- 40.000-50.000 óráig világítanak. Az elődeik wolframszálas izzók, halogének, energiatakarékos kompakt csövek ennek csak töredékét tudták, 1000 órát.
 • Nem vibrál:
  Ellentétben az energiatakarékos fényforrásokkal a LED nem vibrál, nem ingerli az ember szemét, hanem folyamatosan adja le a fényét.
 • Könnyen irányítható fénynyaláb:
  LED esetében a fénye lencsékkel megfelelően irányítható, ezért jelentősen kevesebb fényáram elegendő lehet ugyanolyan fényérzet eléréséhez
 • Végtelen színválaszték:
  A LED-el mára megoldható lett a színek keverése. Ezzel párhuzamosan akár egy izzóval, egy foglalattal több színárnyalat is előállítható. Szemléletes példán keresztül. Egy szórakozó helyen az RGB színekkel akár automatikusan lehet játszani, a hangulatot fokozni. Egy másik példával. A LED erősségét szabályozva például kellemes mellékvilágítás egy sárgásabb fény, alacsony fényleadással, ellenben egy középfehér mondjuk 4500 K izzó teljes intenzitással nagy valószínűleg egy háziasszonynak megkönnyíti az életét vasalás közben.
 • A LED azonnal, kapcsolás után az üzemi fényt produkálja.
 • A sok ki/bekapcsolás nem okoz élettartam rövidülést:
 • Törpefeszültségről üzemeltethető:
  A gyerekek környezetében is bátran használható a 12 V-os törpefeszültségről üzemeltetett LED
 • Fényspektruma keskeny:
  A LED által kibocsájtott fény spektruma keskeny, nem tartozik bele sem az UV sem az infravörös tartományba, így nem károsítja a tárgyak anyagát, az áruk színét; a múzeumokban, a kirakatokban ideális megoldást jelent.
 • Nem tartalmaz gázokat, higanyt:
  A fémhalogén lámpák és fénycsövek működésének alapvető összetevője a halogén gáz, a LED-ek működéséhez nincs szükség semmilyen gázra.
  A jól megválasztott LED fényforrás minden tekintetben felülmúlja elődjeit. Fontos kiválasztásakor figyelembe venni a helyiség típusát, méreteit, a felhasználás célját és körülményeit.

 

Mit jelent egy terméken az IP védelem:

Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent. IP

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
 • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
 • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
 • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
 • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
 • 6: Teljes mértékben védett por ellen


Víz elleni védettség

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
 • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
 • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
 • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
 • 8: Víz alatt folyamatosan használható (egyedileg a gyártó által meghatározott értékek szerint, általában 1 és 3 méter közötti mélységben 30 percig)
 • 9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.